Universitarii clujeni intră cu strada în sesiunea protestelor antiguvernamentale alături de studenţii revoluţionari

Scris de Mihai Bacalu la 3 Feb 2017, ora 09:13

Cea de-a treia zi de proteste faţă de ordonanţele guvernului de noapte, privind graţierea şi dezincriminarea abuzului în servici a fost marcată de intrarea unor profesori universitari în rândul manifestanţilor. În paralel, conducerea UBB şi-a manifestat preocuparea faţă de adâncirea unor tensiuni sociale insurmontabile.

Printre cei peste 30.000 de tineri, majoritatea studenţi care au mărşăluit pe străzile Clujului a apărut şi profesorul Constantin Ciuce, şeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, fost rector al UMF.

Deocamdată conducerea Universităţii Babeş- Bolyai şi-a trimis doar mesaje în spaţiul public, prin Biroul de presă, atenţionând că există pericolul ascuţirii unor tensiuni în societate.

Cluj-Napoca, 2 februarie 2017

Poziţia Universităţii Babeş-Bolyai
cu privire la tensiunile majore din societatea românească

Conducerea Universității Babeș-Bolyai lansează un apel la iniţierea unui dialog real şi eficient între instituțiile statului pentru a elimina tensiunile majore care frământă societatea românească.

Fără a fi implicată politic, conducerea Universităţii are o mare datorie morală faţă de comunitate şi societate în general şi faţă de generaţia tânără, în mod special şi le lansează acestora un îndemn puternic de a veghea în continuare la respectarea democrației, în acord cu civismul modern.

Spiritul universitar este cel care trebuie să guverneze toate acțiunile noastre, iar acest spirit ne obligă la păstrarea și promovarea valorilor fundamentale ale societății și ale statului de drept.

Regulile democratice sunt garantul acestor valori, iar ele trebuie să fie respectate, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate. Nerespectarea regulilor, în special în cazul unei democrații tinere, cum este cea a României, amplifică pericolul scindării societății și al apariției unor tensiuni sociale insurmontabile, într-un moment în care ochii Europei sunt aţintiţi asupra noastră, iar situaţia politică internaţională este una extrem de complicată.

În acest context, Universitatea Babeș-Bolyai își exprimă însă direct îngrijorarea față de discrepanțele dintre programul de guvernare angajat și politicile implementate sau anunțate de Guvern în domeniul academic.
Astfel, subfinanțarea mediului academic (educație și cercetare) – aspect semnalat recent și de către Asociația Ad-Astra a Cercetătorilor din România și de către Consiliul Tineretului din România – arată că, în ciuda angajamentelor publice, educația și cercetarea nu reprezintă, pentru guvernanți, priorități naționale. Mai mult, separarea Ministerului Cercetării şi Inovării de învățământul superior și intenția de reorganizare a consiliilor consultative de la nivel ministerial (Consiliul Național al Cercetării Științifice, Consiliul Național de Etică etc.) sunt demersuri care ne îngrijorează, în condițiile în care acestea ne separă de aria europeană a educației și cercetării.
Întrucât la demonstrațiile de stradă din ultimele zile participă un număr mare de tineri, foarte mulți dintre ei studenți, studenții noștri, atragem atenția tuturor celor responsabili că vocea acestor tineri trebuie ascultată, fiind necesar un dialog real și de bun simț cu această parte a societății.

Într-un astfel de moment, România are nevoie, mai mult decât oricând, de coeziune socială, iar conducerea Universităţii Babeş-Bolyai îndeamnă la construirea unui dialog real între instituţiile statului, a căror menire este aceea de a crea şi de a păstra armonia în societate și de a asigura atașamentul nostru ferm la valorile Uniunii Europene.

Acad. prof. Ioan-Aurel POP, Rectorul Universității Babeș-Bolyai
Pr. prof. univ. dr. Ioan CHIRILĂ, Președintele Senatului
Prof. univ. dr. Ioan BOLOVAN, Prorector
Acad. prof. Ioan BUCUR, Directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat
Prof. univ. dr. Daniel DAVID, Prorector
Prof. univ. dr. Rudolf GRÄF, Prorector
Prof. univ. dr. Dan LAZĂR, Prorector
Conf. univ. dr. Cristian Marius LITAN, Prorector
Prof. univ. dr. Mihaela LUŢAŞ, Prorector
Conf. univ. dr. Bálint MARKÓ, Prorector
Prof. univ. dr. Călin RUS, Prorector
Conf. univ. dr. Anna SOÓS, Prorector

Tot din partea UBB a sosit şi un mesaj de la Facultatea de Drept, care analizează din punct de vedere juridic impactul ordonanţelor.

COMUNICAT

Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, alăturându-se poziției exprimate deja de Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, dezaprobă cu fermitate adoptarea Ordonanței de Urgență nr.13/2017 pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Chiar dacă utilizarea nejustificată a ordonanțelor de urgență, inclusiv în materie penală, a caracterizat activitatea tuturor guvernelor din ultimele două decenii, adoptarea, în condițiile cunoscute, a respectivei ordonanțe, se situează dincolo de orice limită tolerabilă a acestei practici. Dezincriminarea – totală sau parțială – pe calea ordonanței de urgență, în absența unei dezbateri publice reale, cu implicarea practicienilor, a mediului academic și a societății civile, a unor fapte care au generat o cazuistică bogată și complexă este un procedeu inacceptabil într-un stat de drept. Subliniem că dezincriminarea statornicită printr-o ordonanță de urgență are caracter ireversibil în privința tuturor faptelor comise până la intrarea sa în vigoare, lipsind de orice efecte, în privința respectivelor fapte, atât controlul parlamentar, cât și controlul de constituționalitate exercitat a posteriori. Tocmai de aceea, alegerea de a renunța la protecția penală asociată unor valori sociale, sau de a restrânge această protecție, nu poate fi făcută, într-un stat de drept, decât de către Parlament, ca organ reprezentativ suprem al națiunii.

În egală măsură, maniera de adoptare și conținutul acestui act normativ creează suspiciunea că dispozițiile sale au fost creionate spre a răspunde intereselor unui cerc restrâns de decidenți politici și nicidecum unei nevoi sociale, demers care nu se înscrie nici în litera și nici în spiritul unei Constituții care proclamă supremația legii și egalitatea cetățenilor în fața acesteia.

Prof. univ. dr. Florin Streteanu
Decan

 

 

Mai multe articole

PRIETENII NOŞTRI

Box 300x250 I love Cluj