Poliţistul Vasile Voicu şi un afacerist harghitean, condamnaţi pentru trafic de influenţă şi afaceri ilegale cu lemn

Scris de Mihai Bacalu la 16 Jan 2017, ora 09:02

Magistraţii mureşeni au dispus a sfârşitul anului trecut, condamnarea inspectorului principal Vasile Voicu, şeful Secţiei de Poliţie Rurală Miercurea Ciuc şi a omului de afaceri Darvas Gabor, la pedepsele de 3 ani, respectiv 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunile de trafic de influenţă.

Potrivit acuzaţiilor procurorilor DNA, reluate în motivarea condamnării de judecători, Voicu ar fi desfăşurat activităţi comerciale incompatibile cu statutul de poliţist, prin firma sa de transport SC Elenal Trans SRL din Focşani şi pensiunea Bradul din Tuşnad.

În plus, Voicu ar fi primit din partea omului de afaceri Darvas Gabor transporturi de material lemnos, pentru pensiunea sa, ca în schimb să intervină pentru rezolvarea afacerilor sale penale din justiţie.

Solutia pe scurt: Respinge, ca nefondată, cererea formulată şi precizată de DNADirecţia Naţională Anticorupţie – Târgu Mureş, de schimbare a încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului Darvas Gabor.

(3 acte materiale) condamnă pe inculpatul Voicu Vasile (cu d.p.) la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

condamnă pe acelaşi inculpat Voicu Vasile la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de poliţist, în formă continuată.

contopeşte cele două pedepse aplicate inculpatului prin prezenta, în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare.

interzice inculpatului Voicu Vasile dreptul de a fi ales în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a mai exercita profesia de poliţist.

suspendă executarea pedepsei principale aplicate inculpatului Voicu Vasile pe durata unui termen de încercare de 7 ani (3 ani + 4 ani).

obligă inculpatul ca, pe durata termenului de încercare să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) Să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Harghita la date fixate de acest serviciu; b) Să anunţe acestui serviciu, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) Să comunice şi să justifice acestui Serviciu schimbarea locului de muncă, d) Să comunice acestui Serviciu informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Desemnează Serviciul de Probaţiune Harghita pentru supravegherea executării obligaţiilor instituite în sarcina inculpatului. Atrage atenţia acestui inculpat asupra prevederilor art. 864 Cod penal vechi referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei în cazul comiterii altei infracţiuni în termenul de încercare, precum şi în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere stabilite de instanţă.

dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare. Deduce din pedeapsa principală de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Voicu Vasile durata reţinerii şi arestului preventiv executate de acesta în intervalul 13.02.-20.02.2013.

dispune confiscarea de la acest inculpat a sumei de 342 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor obţinute prin săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

Revocă măsura sechestrului asigurător instituită prin care s-a dispus poprirea sumei de 342 de lei de la inculpatul Voicu Vasile. II.

condamnă pe inculpatul Darvas Gabor (cu d.p.) la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată.

interzice inculpatului Darvas Gabor dreptul de a fi ales în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe durata executării pedepsei principale de 2 ani închisoare.

dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale, pe durata unui termen de încercare de 4 ani (2 ani +2 ani).

dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare.

Atrage atenţia inculpatului Darvas Gabor asupra prevederilor art. 83 din vechiul Cod penal referitoare la revocarea suspendate condiţionate a executării pedepsei în cazul comiterii altei infracţiuni înlăuntrul termenului de încercare stabilit prin prezenta.

dispune arhivarea suporturilor materiale, respectiv a copiilor acestora, ce conţin supravegherile tehnice efectuate în cauză, potrivit legii, cu privire la inculpaţii Voicu Vasile şi Darvas Gabor.

obligă pe inculpatul Voicu Vasile să achite statului cu titlu de cheltuieli judiciare parţiale, suma de 16.400 lei din care suma 14.000 lei provine din faza urmăririi penale, iar pe inculpatul Darvas Gabor la suma de 3.400 lei, cheltuieli judiciare parţiale către stat, din care suma de 1.000 lei provine din faza urmăririi penale.

suma de 100 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu pe seama inculpatului Darvas Gabor se va avansa Baroului Mureş din fondul special al Ministerului Justiţiei.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Mai multe articole

PRIETENII NOŞTRI

Box 300x250 I love Cluj